PVC prozori-karakteristike

Kvalitetni PVC prozori i njihove karakteristike

Pri izboru PVC stolarije, kao uostalom i većine drugih stvari u životu, cijena je jedan od glavnih faktora prema kojima odlučujemo o kupovini. Iako je cijena PVC prozora i stolarije vrlo važan faktor, ona ne smije biti presudna. Važnije je da znate što točno kupujete, tako da se ne dogodi npr. da date neznatno manje novca za PVC prozore bitno lošijih karakteristika od onih malo skupljih.

Za početak, od čega se sastoje PVC prozori? Sastoje se od:

Profili kod PVC prozora

Da bi se napravili kvalitetni i dobri PVC prozori kao i ostala PVC stolarija, potrebni su nam PVC profili. Svi PVC profili se izrađuju od polivinil klorida, što je vrsta plastike. Proizvođači profila pri njihovoj izradi dodaju aditive kako bi dodatno poboljšali njihova svojstva; bjelinu, glatkoću površine, bolju otpornost na UV zrake, elastičnost, udarnu čvrstoću… PVC profili se razlikuju po broju komora, broju brtvi, dubini ugradnje te debljini vanjske stijenke profila.

Veći broj komora sa većom ugradbenom dubinom ima bolja izolacijska svojstva od sustava sa manjim brojem komora i manjom dubinom ugradnje profila. U praksi to znači da se PVC prozori čiji profili imaju tri komore više gotovo uopće ne ugrađuju. Neki standard od kojeg se kreće su prozori čiji profili imaju pet komora i ugradbenu dubinu od minimalno 70mm.

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju je debljina vanjske stijenke PVC profila. Prema europskoj normi EN 12608:2004s obzirom na debljinu vanjskih stijenki, PVC profili se klasificiraju u tri klase: A, B i C.

A klase profila, tzv. vidljive (na slici označene crvenom bojom) stijenke profila moraju biti ≥ 2.8mm, dok tzv. nevidljive (na slici označene plavom bojom) moraju biti ≥ 2.5mm

Kod B klase profila, vidljive stijenke moraju biti ≥ 2.5mm, a nevidljive moraju biti ≥ 2.0mm. Sve ispod navedene vrijednosti za B klasu spada pod C klasu profila, takvi profili mogu imati debljinu stijenke od 1.5mm pa čak i manje, što nikako nije dobro. Zbog navedenih činjenica nije mudro uzimati profile koji spadaju pod C klasu jer ne možete biti sigurni koliko je točno debljina stijenke takvih profila (ako npr. kupujete gotove PVC prozore u nekim trgovačkim centrima) te se postavlja pitanje trajnosti i i ostalih svojstava PVC prozora sa takvim profilima.

schuco1schuco

 

Brtve

Funkcija brtvi na prozorima je zaštita od ulaska prašine, vode, vjetra, buke itd. Najčešće se rade sustavi s dvije brtve, no sve više se pojavljuju i sustavi s tri brtve. Kod sustava s tri brtve, najvažnija je srednja brtva. Ta brtva pruža dodatnu zaštitu u teškim vremenskim uvjetima, npr. tamo gdje su česti direktni udari kiše i vjetra na prozor kao i na višim katovima zgrada ili mjestima gdje ima posolice.

 

Okovi

Ovisno o vrsti okova, vaši PVC prozori se mogu otvoriti na kipu u samo jednom položaju ili u više stupnjeva, što vam omogućuje da je u prvom stupnju vaš prozor otvoren za sigurno provjetravanje, a istovremeno tako otvoren nudi zaštitu od padanja kiše u prostoriju. Okovi također mogu biti protuprovalni, što vam daje dodatnu sigurnost od provalnika. PVC prozori s kvalitetnim okovima će se dugo vremena s lakoćom otvarati i zatvarati, bez bojazni da će se rasklimati i djelomično ili potpuno prestati funkcionirati.

Kod okova je, između ostalog, važno da su pocinčani šestvalentnim cinkom. Takvi okovi nisu žućkasti, već su srebrenaste boje.