Čišćenje i održavanje PVC stolarije

ČIŠĆENJE I ODRŽAVANJE PVC STOLARIJE

 Po pitanju održavanja, PVC stolarija je stvarno zahvalna i potrebno je zbilja minimalno vremena uložiti da sve ostane u prvobitnom stanju. Ovdje ćemo vam skrenuti pažnju na nekoliko stvari kojih bi se trebali pridržavati tj. dat ćemo vam savjete kako održavati stolariju.

Pažnju treba obratiti na slijedeće stvari:

ČIŠĆENJE PVC PROFILA

Ovisno o tome gdje se vaša stolarija nalazi, potrebno je s vremena na vrijeme očistiti profile ( znači plastični dio vašeg prozora ) tako da ostanu bijeli i sjajni kao i prvog dana. U prostorijama gdje se kuha, puši i slično, profili će se ranije zaprljati i zamastiti nego u prostorijama u kojima to nije slučaj. Profile je najbolje očistiti mekanom krpom i mlakom vodom. Naravno, ovo će biti moguće ako profili nisu previše zaprljani i/ili masni. Ako ne ide samo s mlakom vodom, može se dodati blago sredstvo za pranje posuđa.

Nikako ne čistiti pomoću tekućih i praškastih vimova, raznih kiselina i ostalih agresivnih tvari. Ne čistite na suho, ne koristite oštre predmete, oštre spužvice, grube tkanine i sl.

ODRŽAVANJE BRTVI

Brtve, pogotovo vanjske, su jako važne kod zaštite od raznih atmosferskih utjecaja te je i njih potrebno čistiti i održavati u top formi jer se tijekom vremena na njima skuplja prašina i ostale nečistoće. Brtve se u pravilu vrlo lagano očiste mlakom vodom i mekom krpom. Ako je na određenim mjestima više nečistoće, nikako ne koristite oštre predmete prilikom odstranjivanja istih jer može doći do oštećenja brtve, a to nikako nije dobro.

Osim čišćenja da bi produžili vijek trajanja brtvi, bilo bi jako dobro premazati brtve silikonskom olovkom ili glicerinom. Očišćene brtve je dovoljno premazati dva puta godišnje ( prije i nakon zime ).

PODMAZIVANJE I ODRŽAVANJE OKOVA

Da bi okov što drže zadržao prvobitnu funkciju potrebno je jednom ili dva puta godišnje podmazati sve pokretne dijelove okova. Podmazivanje se vrši s finim strojnim uljem, vrlo je jednostavno i zahtijeva malo vremena, a zauzvrat će vaši okovi i kompletna stolarija raditi lagano kao i prvog dana, bez škripanja, zapinjanja i sl.

OSTALI SAVJETI

Nakon što ste pročitali sve o pravilnom čišćenju i podmazivanju, pridržavajte se još i slijedećih savjeta:

Za sve gore navedeno je stvarno potrebno minimalno vremena, pa ako ćete ih se pridržavati, vaša PVC stolarija će ostati lijepa i funkcionalna dugi niz godina.