Aluminijska stolarija

Kada je potrebna lagana konstrukcija, čvrstoća i postojanost  i kada je riječ o ostakljivanju većih površina, aluminijska stolarija se postavlja na prvo mjesto. Aluminijska stolarija odličan je izbor za izradu zimskih vrtova. Kod aluminija možete očekivati samo perfekciju, visoke izolacijske sposobnosti i visoki stupanj završne obrade. Pri tom cijena ne smije imati primarnu ulogu.  Kada se odlučujemo za aluminijsku stolariju prije svega biramo kvalitetu.

Posebice izdvajamo aluminijska ulazna vrata koja će zasigurno svaki dom maksimalno oplemeniti svojim izgledom i dizajnom.

 

Aluminijski profili se dijele na:

 

Sve vrste aluminijskih profila mogu biti površinski obrađene, zaštićene i bojane plastifikacijom ili eloksiranjem tj. anodnom oksidacijom. Plastificirani aluminijski profili mogu biti u bilo kojoj boji po RAL-u, pa je samim tim omogućena apsolutna sloboda izbora boja. Kod eloksiranih profila najčešće su boje varijacije bronce i boja sirovog aluminija.

 

Plastifikacija aluminija je površinska obrada aluminija kod koje se prvo profil čisti po određenoj proceduri i nakon toga se nanosi boja u prahu elektrostatskim pištoljem u automatskoj kabini. Nakon toga se boja suši u peći na 180 stupnjeva celzija u svrhu polimerizacije. Pored glatkih površina moguće su i plastifikacije u drugim strukturama, npr. hrapava obrada . Pečenjem dolazi do stapanja čestica praha i kemijske reakcije umrežavanja, odnosno polimerizacije ili polikondenzacije i na kraju stvaranja obojenog sloja.  Tako obojani aluminijski profili odlikuju se:

 

Eloksiranje ili anodna oksidacija aluminija je površinska zaštita, specifična za aluminij. Debljina eloksaže je od 15 – 20 mikrona. Na taj način aluminij dobija trajnu zaštitu od korozije, i specifičnu metaliziranu boju. Proces eloksiranja je ograničen na samo nekoliko različitih boja i to: prirodna boja aluminija, bronca od svijetle bronce do crne, boje inoxa od svjetle do tamne i eloksiranje u zlatnoj boji.

 

Aluminijski profili svojom čvrstoćom osiguravaju izuzetnu statičku stabilnost ugrađenih elemenata, izuzetno su lagani, pa je daleko manje opterećenje koje profili vrše na šarnire, a samim tim je osiguran i dug vijek ugrađenog elementa. Zbog velikog izbora boja arhitekti rado posežu za ovim materijalom jer ih ne sputava u potpunom ostvarenju njihovih arhitektonskih ambicija i kreacija.